Tajemná kosmická síla

Američtí vědci si neví rady s nezvyklým chováním kosmických sond Pionner 10 a 11


Ty jsou nyní nejvzdálenějšími objekty vyrobenými člověkem. John Anderson a Michael Nieto zjistili, že sondy se pohybují pomaleji, než by měly. Odchylky od plánované dráhy se objevily za drahou planety Pluto. Při všech radiových kontrolách se oba Pioneery nenacházely v předem vypočtených bodech.
Podle vědců není v takové vzdálenosti sluneční gravitace tak silná, aby sondy brzdila. Byla již vyslovena nejrůznější vysvětlení nezvyklého chování sond. Podle některých expertů na ně působí tajemná tmavá hmota, podle jiných zatím dostatečně neznáme zákony gravitace dalekého vesmíru. Objeví se zajisté i staré úvahy o temném souputníkovi našeho Slunce – tajemné Nemesis či planetě starých Sumerů – Marduk či Nibiru.

K posouzení tohoto problému připravuje Evropská kosmická agentura speciální konferenci v Paříži. Na ní vědci posoudí detaily nové kosmické mise, která by měla vyjasnit vznik objevené anomálie.

Podle :

  • John D. Anderson, Philip A. Laing, Eunice L. Lau, Anthony S. Liu, Michael Martin Nieto, Slava G. Turyshev: Study of the anomalous acceleration of Pioneer 10 and 11. Cornel University, (Submitted on 19 Apr 2001 (v1), last revised 10 Mar 2005 (this version, v5)). Internet: https://arxiv.org/abs/gr-qc/0104064

 

error: Kopírování zakázáno!