Sympozium k 50. výročí MUFON (2)

Letošní sympozium MUFON se vrátilo do Irvine v jižní Kalifornii
Sobotním večerním řečníkem byl Paul Hynek, syn slavného vědeckého poradce leteckých sil na UFO Dr. J. Allena Hynka, a konzultant televizního seriálu „Project Blue Book“ na kanálu „History“. Jeho přednáška měla název „Vyrůstal jsem s UFO,“ protože „pro mě,“ řekl, „je UFO rodinný podnik.“ Nyní je profesorem financí a účetnictví na Pepperdine University a spolupracuje s high-tech začínajícími společnostmi v oblasti financí. Podílel se také na výrobě filmů a videoher, jako jsou Avatar, Pán prstenů, Planeta opic, Tintin, Real Steel, Warcraft a Hobit. Sdělil četné incidenty o tom, jak vyšetřování UFO jeho otce, a jeho rostoucí sláva ovlivnily jejich rodinný život, a ukázal několik rodinných fotografií z doby, kdy vyrůstal.

Obr. 1 Paul Hynek

Nejvíc mě to překvapilo, když Paul řekl, že on a jeho bratr Joel pracují na replikaci experimentů Clauda Pohera (1) o antigravitaci. Claude Poher (narozen 1936) je francouzský astronom, který se stejně jako Hynek intenzivně zapojil do vyšetřování UFO. Poher stál v čele vyšetřování UFO pro GEPAN, skupinu působící pod CNES, francouzský ekvivalent NASA. Allen Hynek a Poher byli blízkými spojenci a kolegy ve věcech UFO. Ve skutečnosti byl Poher tak prominentní v globální ufologii, že postava francouzského ufologa ve filmu „Blízká setkání třetího druhu“ nebyla založena na osobě Jacquese Vallee (jak tvrdí Vallee), ale na základě Clauda Pohera (O’Connell, The Close Encounters Man, str. 320).

Obr.2 J. Allen Hynek (asi 1970).

Poherovo antigravitační schéma zahrnuje něco, co se nazývá „universons“, které dosud běžní fyzici dosud neobjevili. To prý nějakým způsobem umožňuje mezihvězdné cestování. Zařízení zahrnuje supravodiče a polovodiče, a nevím už čeho. Na YouTube je video Poherova antigravitačního zařízení (2), které ukazuje docela pěkně malé exploze, ale přiznávám, že netuším, co to má dělat. Nevzlétá do vzduchu. Pokud by byl Paulův a Joelův otec stále naživu, jsem si jistý, že jim řekne, že „je to šílený nápad“, nebo něco v tomto smyslu. (Poher začal fušovat do antigravitace až dlouho po smrti Allena Hynka).

Další den jsem měl možnost mluvit s Paulem Hynkem. Představil jsem se jako dlouholetý skeptik UFO, a také jako bývalý student, který u jeho otce absolvoval několik hodin astronomie. Ukázal jsem mu jednu z fotografií, které jsem pořídil v observatoři v roce 1970. (obr.2) Poznal dalekohled a tak jsme si povídali o Northwestern University, a o tom, co se tam stalo. Vypadá jako milý chlap. Ve svém projevu řekl, že 99% toho, co je v Projektu Blue Book, není přesné, že jde o dílo fikce. Řekl jsem mu svůj názor (a jsem si jist, že jsem to už mnohokrát slyšel od ostatních), že pokud máte práci, pokud máte beletrii, můžete do ní vložit cokoli, co chcete. Ale protože Projekt Modrá kniha se týká skutečných lidí, skutečných organizací a skutečných historických událostí UFO, jeho hyper-senzacechtivý přístup šíří nekontrolovatelné dezinformace a zmatek do debaty o UFO.

Odkazy

(1) Universons. Internet: http://www.universons.com/
(2) Nomen Nominandum: Superconductor Gravity Impulse Generator by Claude Poher. YouTube, 10. 1. 2016. Internet: https://www.youtube.com/watch?v=eVK3bMNEELA

 

error: Kopírování zakázáno!