UFO – nezodpovězené otazníky (20)

Byli mimozemšťané někdy na zeměkouli? Máme s nimi kontakty v současnosti? Jsou možné v budoucnosti? Tyto otázky vzrušují řadu lidí a nedají pokoj amatérům zabývajícím se jejich výzkumem.

PETROZAVODSKÝ JEV

Popis tohoto jevu byl zveřejněn v deníku „Izvěstija“ z 23. září roku 1977 v poznámce pod názvem „Neidentifikovaný přírodní jev“. „Obyvatelé města Petrozavodska se stali svědky neobvyklého přírodního jevu. 20. září kolem čtyř hodin ráno nečekaně zazářila ohromná „hvězda“, která impulsivně vysílala na zem svazky paprsků. Tato „hvězda“ se postupně pohybovala směrem k Petrozavodsku, rozložila se nad ním v podobě obrovské medúzy a zasypala město množstvím tenkých proudů paprsků, které působily dojmem prudkého deště.

Po určité době záření ustalo. „Medúza se polokruhem obrátila a směřovala k Oněžskému jezeru, jehož horizont byl zahalen do šedých mraků. V tomto závoji se pak vytvořila trhlina ve tvaru polokruhu jasně červené barvy uprostřed a bílé na okrajích. Celý jev se odehrával podle tvrzení svědků po dobu 10 až 12 minut.

Ředitel petrozavodské hydrometeorologické observatoře J.Gromov řekl dopisovateli TASS, že podobné případy meteorologové v Karélii dosud nezaznamenali. Čím byl tento jev způsoben a co bylo jeho podstatou, zůstává záhadou, neboť za posledních dvacet čtyři hodin ani v době předtím nebyly v atmosféře zjištěny žádné značné odchylky. „Je nám rovněž známo,“ zdůraznil Gromov, „že se v této oblasti neprováděly ani žádné technické experimenty.“ Tento neobvyklý jev, který po sobě nezanechal žádné věcné důkazy, rovněž nelze považovat za nějakou vidinu, jelikož existuje mnoho svědků, jejichž výpovědi jsou identické, i když jej pozorovali z různých částí města.“

Pracovník Petrozavodské univerzity A Mezencev odhadl vzdálenost k „objektu“ a jeho rozměry podle triangulačních výpočtů provedených na základě údajů svědků. Za spolehlivě stanovené lze však považovat pouze minimální odhad výšky »objektu“ (7,5 km) a vzdálenosti k němu (19 km).

Pokračování

error: Kopírování zakázáno!