Teleskopy opět hledají signály od mimozemšťanů

Keplerova vesmírná observatoř (1) v roce 2011 vyjmenovala  1235 planet, obíhajících kolem cizích hvězd, z nichž některé mohou být podobné Zemi.

Hibernace – režim spánku. To slovo použil Tom Pierson, ředitel SETI Institutu, (2) když popsal stav Allen Telescope (ATA), (3) největšího na světě, určených pro hledání mimozemské inteligence, poté, co byl v dubnu 2011 odpojen.

„Je to jako kdybyste řekl, že máte najít poklad na ostrově a pak vám vzali lopatu,“ bědoval v tisku Seth Shostak, astronom ze SETI Institutu v USA.

Údržba souboru 42 antén, nacházejících se 450 kilometrů severně od San Franciska, stojí 2,5 milionu dolarů ročně. Peníze na pokračování činnosti došly po snížení federálních a státních fondů.
Pierson si byl jist, že toto opatření je dočasné a že v roce 2013 se podaří činnost obnovit. Naštěstí se nemuselo čekat tak dlouho.

  • „Děkujeme všem, kteří nám pomohli dosáhnout znovuzapojení ATA! Hledáme více planet podobných Zemi každý den, a tak je více než kdy jindy důležité najít mimozemský život. Váš příspěvek bude využit k fiancování dalekohledu k hledání známek inteligence mimo naši sluneční soustavu,“ píše se na stránce pro dary pro SETI Institut. (4)

Znovupřipojení ATA bylo umožněno díky daru 200.000 dolarů, věnovaných v posledních týdnech více než 2.200 lidmi, včetně Jodie Foster, hvězdu filmu Kontakt (5) a autor sci-fi Larry Niven. (6)

50 roků hledání

Allen Telescope je pojmenován na počest Paula Allena, spoluzakladatele společnosti Microsoft, který daroval více než 25 milionů USD na tento projekt.

Byl uveden do provozu v roce 2005 a je řízen SETI Institutem a Universitou v Kalifornii.

Je určen k výzkumu v rámci klasické astronomie, ale také k vyhledávání inteligentních rádiových signálů.

Sledování oblohy k vyhledávání rádiových signálů jiných civilizací začalo v roce 1960 a nikdy nebylo populární mezi politiky, zato věci fandili prostí občané, a to nejen v USA.

Více než 3 miliony uživatelů internetu na celém světě se v současné době podílí na programu domácího SETI@home (7) při využití volného času svého osobního počítače, pro analýzu data z radioteleskopu v Arecibu při hledání mimozemských signálů.

Odkazy

(1) Kepler Space Observatory. http://kepler.nasa.gov/
(2) http://www.seti.org/
(3) http://www.seti.org/ata
(4) https://setistars.org/donations/new
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Contact_%28film%29
(6) http://en.wikipedia.org/wiki/Larry_Niven
(7) http://setiathome.berkeley.edu/

error: Kopírování zakázáno!