Pravdivý příběh o Zlaté rýži

Zfanatizovaný dav zničil 8.srpna 2013 experimentální pole s geneticky modifikovanou zlatou rýži na Filipínách
Světovými sdělovacími prostředky proběhla zpráva, že skupina 400 rozzuřených zemědělců zaútočila a zničila pokusné pole s geneticky modifikovanou rýží na Filipínách.

Tuto zprávu u nás převzal známý konspirátorský AC24. (1)

Vzhledem k častým lžím ze strany anti-GMO hnutí není překvapením, že i zde šlo o lež. Povaha útoku byla popsána na základě lživého tvrzení anti-GMO aktivistů. Úroda byla skutečně zničena, ale jen za pomocí malého počtu vandalů. Zemědělci, kteří byli akci přítomni, z toho byli zděšeni.

Na podporu vandalů Greenpeace tvrdí, že existují obavy o zdraví z geneticky modifikované rýže. Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz takového rizika.

Výzkum Zlaté rýže prováděl na Filipínách Mezinárodní institut pro výzkum rýže (IRRI) (2) a další partneři z veřejného sektoru. To je v přímém rozporu s tvrzením aktivistů o zapojení soukromých firem nebo nadnárodních společností.

Manažer IRRI Raul Boncodin byl osobně svědkem útoku na pole ráno 8.srpna 2013. Boncodin odcestoval k polygonu, protože vědci čekali shromáždění a dialog s aktivisty. Náhle se skupina více než 50 převážně mladých lidí oddělila od hlavní skupiny 300 až 400 demonstrantů a zbourala plot kolem pozemku se zlatou rýží. Pošlapali a vyvrátili mladé rostliny rýže v celém pozemku. Místní policie proti přesile nezasáhla.

Kdo byli tito útočníci? Zemědělci? „Nikoli,“ odpověděl Boncodin, který je rodák z tohoto regionu. „Možná dva nebo tři z nich byli zemědělci, ale zbytek z nich nebyli skuteční farmáři. Viděl jsem, že to bylo poprvé, co vstoupili do bahna, a nebo byli na venkově. Byli to chlapci z města, městské dívky. Dva z nich měli obarvené vlasy… Už jste viděl farmáře, který má obarvené vlasy?“ Boncodin dodává: „Skuteční zemědělci nebudou ničit rýži. V jejich kultuře platí, že je nešťastné zabít živou rostlinu rýže, i když je třeba rostlina nemocná a hrozí infikovat zbytek úrody.“

Toto tabu na zabití zelené rostliny rýže je velmi rozšířené a má dokonce i své jméno: Bosung. Boncodin trvá na tom, že zemědělci „zůstali mimo a neúčastnili se přímo v ničení zkušebního pole.“ Když byli informováni místní lidé, jejich reakce byla, že „žádný rozumný zemědělec by nezničil živé rostliny rýže.“

Když se zpráva o útoku dostala k místním farmářským vůdcům, tito byli zděšeni. Podle Boncodina, jeden z nich, 50 letý muž se rozplakal při pomyšlení, že tolik mladých rostlin rýže bylo zničeno.

Místní pobočka ministerstva zemědělství vydalo tiskové prohlášení (3) , ve kterém jmenuje původce útoku – skupina, vedená jistým Wilfredo Marbella, zástupcem Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (KMP) a Bert Auter, generální sekretář KMP v Bicol, členové Anakpawis (4) a MASIPAG.

Co je to za skupiny? MASIPAG sama sebe popisuje jako „organizace zemědělců.“ (5) Ve skutečnosti je oporou anti-GMO hnutí na Filipínách a nedávno se spojila s Greenpeace k vydání soudního příkazu proti geneticky modifikovanému lilku, který mohl snížit použití insekticidu. (6)

KMP je krajně levičácká organizace, která šíří konspirační teorie, že produkce zlaté rýže má usnadnit nadnárodní převzetí trhu s filipínskou rýží. (7)

Ve skutečnosti je zlatá rýže produkována IRRI, organizací veřejného sektoru, a ta bude rozdávána zdarma zemědělcům, kteří, pokud ji budou pěstovat, budou osvobozeni od daní a poplatků. Takové rozšíření, a bezplatná distribuce je zásadním prvkem projektu k dosažení opravdu humanitárních cílů.

Útok na pozemek byl odsouzen po celém světě. Petice na internetových stránkách change.org, napsaný týmem mezinárodně uznávaných vědců, posbírala tisíce podpisů. Můžete přidat své jméno zde: (8)

Většina signatářů vyjádřila pobouření nad tím, že ideologové anti-GMO hnutí, včetně kolosů, jako je Greenpeace, démonizuje zlatou rýži i přes to, že tato může zabránit milionům předčasných úmrtí dětí z nedostatku vitaminu A v rozvojovém světě.

Co je Zlatá rýže?

Takzvaná Zlatá rýže je geneticky modifikovaná, vylepšená verze bílé rýže vitamínem A. Byla vyvíjena po dobu delší než deset let. (9)

Nová odrůda rýže vznikla spojením dvou genů. Jeden je z narcisu, který dává rýži svou zlatou barvu, a jeden z bakterie, která pomáhá procesu, kdy se do bílé rýže dostává beta-karoten. Novější odrůdy byly ještě vylepšeny přidáním železa.

Podle Organizace spojených národů, více než polovina světa trpí nedostatkem vitaminů. Bílá rýže představuje 72 procent stravy populace v Bangladéši a téměř stejně i v Laosu a Indonésii, více než 40 procent obyvatel Filipín, Madagaskaru a ve Sierra Leone, téměř 40 procent v Guyaně a Surinamu.

Koordinátor projektu Zlatá rýže Gerard Barry řekl, že „stovky milionů lidí má přístup k rýži pro svou stravu, ale už nic jiného.“ I když bílé rýže je dostatek, má hlavní nevýhodu: postrádá vitamín A.

Nedostatek vitaminu A (VAD) (10) je hlavní světový zabiják, svým rozsahem srovnatelný s malárií, HIV/AIDS nebo tuberkulózou. Oslabuje imunitní systém, což zvyšuje riziko infekcí, jako jsou spalničky a zápal plic. Závažný nedostatek může vést k vředům na rohovce nebo ke slepotě. Jedná se zejména o děti a těhotné ženy.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že více než 100 milionů dětí po celém světě trpí tímto nedostatkem. 250 až 500 tisíc dětí oslepne každý rok, přičemž 50 procent z nich umírá. V Asii a Africe téměř 600 tisíc žen kvůli nedostatku vitamínu A umírá při porodu z příbuzných příčin. (11)

Nedostatek vitamínu A je nemoc z chudoby. Dlouhodobým řešením může být pouze odstranění extrémní chudoby, ale do té doby nelze jinak velkému počtu úmrtí zabránit. Jak říká Barry: „Miliony dětí umírají nesmyslně a zbytečně z běžných dětských nemocí, protože jejich imunitní systém je ohrožen.“

Billy a Melinda Gatesovi (12) převzali vedoucí úlohu při spolupráci s Mezinárodním institutem pro výzkum rýže na Filipínách, aby dostali zlatou rýži na trh. Polní pokusy nyní probíhají na Filipínách a Bangladéši s nadějí, že dojde k zavedení na trh v roce 2015.

Helen Keller International (13), přední světová zdravotnická organizace, která se zaměřuje na snížení výskytu slepoty a zabraňuje podvýživě na celém světě, se také připojila k projektu Zlaté rýže.

Neexistuje žádný jiný způsob, jak dostat beta-karoten do rýže, a tak ji dostat k miliónům chudých lidí, jejíž hlavní potravinou byla po staletí a tisíciletí rýže, než tato genetická modifikace. Tupost, neznalost a zabedněnost fanatiků tak udělala z GMO strašák, nikoli nepodobný zaslepenému tmářství svíčkových bab před vynálezy v minulých staletích.

***

Greenpeace má 336 miliónů dolarů ročních příjmů. (14) Je to téměř čtyřikrát více, než má celý Mezinárodní institut pro výzkum rýže, jehož většina činnosti zahrnuje konvenční šlechtění.

Greenpeace vedla deset let trvající kampaň proti zlaté rýži, protože se jedná o transgenní technologii.

Greenpeace se přitom neštítí šířit poplašné zprávy a nevědecké mýty o zlaté rýži. V loňském roce záměrně vytvořila v Číně falešný mediální skandál, ve kterém rozehráli antiamerickou kartu. Došlo ke stíhání některých klíčových čínských činitelů projektu, kteří prý byli spolčeni s americkými vědci. Ubohé děti prý byly násilím krmeny zlatou rýží jako pokusná morčata… K žádnému poškození dětí samozřejmě nikdy nedošlo. (15)

Greenpeace a podobné skupiny fanatiků a konspirátorů tvrdí, že šťourat se v genomu potravin a plodin rozpoutá genetickou Godzillu, která ohrozí budoucnost lidstva. Tvrdí, že jde o genetický trojský kůň, který není předmětem kontroly a rovnováhy v přírodě a spuštěním do životního prostředí způsobí nevýslovnou zkázu. Což jsou celkem plané, ničím nepodložené žvásty.

Nina Fedoroff, bývalá prezidentka Americké asociace pro rozvoj vědy odpověděla: „Neexistuje žádný důkaz, opakuji – žádný důkaz, že změna rostliny molekulárními technikami je nebezpečná. Není žádný důkaz, že nějaká sloučenina v rýži je nebezpečná. Je tomu tak u mnoha jiných rostlin. Je to také beta-karoten, co dělá mrkev červenou, a nikoho to neděsí.“

Málokdo ví, že kdysi byla mrkev bílá nebo fialová. Oranžová mrkev je výsledkem šlechtění nizozemského zahradníka před několika sty lety, protože to byla barva nizozemského královského domu Orange-Nassau!

***

Jak útok na pokusné pole pozdrží program rozvoje pěstování zlaté rýže? Testovací plocha, která byla zničena, byla jednou z pěti takových ploch na Filipínách. Ostatní čtyři plochy možná ještě dají užitečné údaje, v případě, že přežijí konec sezóny.

Vedoucí projektu IRRI se sešli s vládními úředníky k jednání, co je potřeba k dokončení projektu po tomto útoku. Pokud vše půjde podle plánu, rýže by mohla být k dispozici během pouhých dvou let na Filipínách, a brzy poté v Bangladéši a Indonésii.

Pokud dojde k dalším útokům vandalů nebo pokud anti-GMO aktivisté najdou jinou strategii k brzdění a zdržování práce vědců, bude mít pěstování zlaté rýže zpoždění několik měsíců nebo i déle.

Otázka nyní zní takto: kolik dětí ještě bude muset díky těmto zaslepencům zemřít? Další úmrtí vyplývající z odkladu pěstování zlaté rýže nebudou náhodné. Budou do značné míry omezena na děti mladší než 5 let, tedy na jedny z nejchudších a nejzranitelnějších vrstev na planetě. „Úspěch“ anti-GMO hnutí se zapíše na náhrobcích těchto dětí z chudých komunit v celé jižní a východní Asii, kteří budou bolestně umírat.

Není proto náhodou, že spoluzakladatel Greenpeace Dr. Patrick Moore označil tento útok za zločin proti lidskosti. (16)

Fanatismus a nekompetentnost, ale i vyložené lži a podvody, vedle tupé hlouposti – to je výbava těch, kteří by svět nejraději po vzoru Pol Potova „návratu k přírodě“ vrátili o staletí nazpět.

Odkazy

(1) http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2538-filipiny-aktiviste-znicili-pole-s-geneticky-modifikovanou-zlatou-ryzi
(2) http://www.irri.org
(3) http://bicol.da.gov.ph/News/2013/Aug10a.html
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Anakpawis
(5) http://masipag.org/about-masipag/
(6) http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/2013/06/03/filipino-ruling-on-bt-eggplant
(7) http://www.remate.ph/2013/08/bicolano-farmers-uproot-golden-rice/
(8) http://www.change.org/petitions/global-scientific-community-condemns-the-recent-destruction-of-field-trials-of-golden-rice-in-the-philippines
(9) http://www.goldenrice.org
(10) http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_A_deficiency
(11) http://www.who.int/nutrition/topics/vad/en
(12) http://www.gatesfoundation.org
(13) http://www.hki.org/reducing-malnutrition/biofortification/golden-rice/
(14) http://thebreakthrough.org/index.php/voices/the-public-square/greenpeace-inc/
(15) http://www.forbes.com/sites/jonentine/2012/12/11/greenpeace-hysteria-campaign-scares-chinese-into-retreat-on-nutrition-enhancing-gmo-golden-rice/
(16) http://www.biotech-now.org/food-and-agriculture/2012/02/greenpeace-founder-biotech-opposition-is-crime-against-humanity

Podle:

O GMO čtěte více:

MODERNÍ ŠLECHTĚNÍ A POTRAVINY. Internet: http://www.kpufo.eu/sk/index.php/zahady/3223-moderni-slechteni-a-potraviny-1

error: Kopírování zakázáno!