Signály z vesmíru dávají naději na mimozemský život

Mezinárodní tým vědců provádí výzkum tajemných signálů, vycházející z hlubin vesmíru.

Svůj přínos ke studiu nedávno přinesl i radioteleskop v Arecibo, který se nachází v Portoriku (1).

Signály, které přicházejí v pravidelných intervalech, mohou být umělého původu.

První podivné impulsy byly zaznamenány 2.11.2012 na zařízení australské observatoře v Parkes (2). Je zajímavé, že každý rádiový impuls (a bylo jich celkem pět), trval jen několik tisícin sekundy a signály nechytila jen jedna observatoř.

Přestože se předtím nikdy nic podobného zachytit nepodařilo, australští astronomové se domnívali, že radioteleskop zachytil signály z objektů nacházejících se nedaleko od Země, nebo i vůbec na naší planetě.

Ale nedávné studie tuto hypotézu vyvrátily.

Tým vědců z celého světa, zjistil, že podobná ohniska rádiových pulsů se vyskytují přibližně jednou za 10 tisíc let, přičemž pokaždé přichází z různých míst… K tomuto závěru pomohla dospět právě observatoř v Arecibo, která je největším a nejcitlivějším radioteleskopem na světě – průměr jeho zrcadla je 305 metrů.

Měření takzvané disperze plazmy ukázala, že s největší pravděpodobností se zdroje záblesků nachází někde mimo Mléčnou dráhu. A nemohou být spojeny s poruchami, vyvolanými pohybem mezihvězdných elektronů.

„Naše zjištění jsou obzvláště důležité, protože eliminují jakékoliv pochybnosti o tom, že tyto záblesky jsou kosmického původu,“ – řekla jedna účastnice výzkumného týmu, Vicky Kaspi, profesorka astrofyziky na univerzitě McGill v Montrealu (3). „U těchto rádiových vln jsou všechny příznaky toho, že k nim došlo daleko za hranicemi naší galaxie.“

Ale příčina vzniku signálu není zatím jasná. Mezi rozšířenými verzemi je – mizející černá díra (4), splynutí neutronových hvězd (5), nebo že záblesk pochází od magnetarů – neutronových hvězd se silným magnetickým polem … (6)

Přesněji určit zdroj záblesků by mohl jen silnější teleskop. Ale takové zařízení je teprve ve vývoji.

Mohou mít tajemné rádiové pulsy umělý původ? Zcela popřít to není možné. Je lákavé si představit, že nějaká vyspělá civilizace po tisíce let zasílá do hlubokého vesmíru signály v naději, že dostane odpověď, nebo alespoň chce na sebe upozornit…

Odkazy

(1) http://www.naic.edu/
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Observato%C5%99_Parkes
(3) http://www.astro.physics.mcgill.ca/group.php?gid=1011
(4) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A1_d%C3%ADra
(5) http://cs.wikipedia.org/wiki/Neutronov%C3%A1_hv%C4%9Bzda
(6) http://cs.wikipedia.org/wiki/Magnetar

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *