Mít zvláštní schopnosti není nic špatného

Po dlouholetém zájmu o anomální jevy, se mi dostalo do rukou toto video (1),

a tak mě oslovilo, že jsem se rozhodla o něm napsat článek a dodělat titulky. Omlouvám se za jejich stručnost. Doufám, že budou rozumět i ti, co se ruštinu učili málo nebo vůbec ne. Slovíčka jsou v této oblasti dost podobná.

Toto video je součástí seriálu – projektu „Černo běloje“. Ukazuje, jak může být člověk od dětství jiný a mít zvláštní schopnosti, které jsou možná zčásti dědičné a zčásti získané buď po setkání s někým, kdo takové schopnosti má anebo po nějaké stresující, šokující, či život ohrožující události.

V Ruské federaci jsou zprávy o těchto lidech (léčitelích, čarodějích, šamanech atd.) velmi časté.

Tento díl seriálu (2) je celý o tom, jak lidé přišli ke svým schopnostem, co na to říkali rodiče, okolí apod.

V Rusku se lidé se zvláštními schopnostmi nebojí vystupovat v televizi, a ani vstupovat do zkoušek a ověření před kritiky a vědci. Před časem proběhl v ruské TV seriál zkoušek jasnovidců apod. osob pod názvem „Bitva extrasensov“, se zaslepenými pokusy a pod kontrolou psychologů a vědců. (3)

V projektu je patrná zajímavá spolupráce mezi nimi lékaři, psychology atd., bez zbytečných emocí jako v našich pořadech. Je předvedena řada zkušeností a možnosti, jak schopnosti využít k pomoci lidem – k ulehčení od potíží, psychických problémů, vyrovnání se s životními událostmi, se ztrátou blízkých, apod.

Pro představu o pořadu lze shlédnout 14 díl projektu „Černo běloje“ s českými titulky. Řeší se zde případ rodiny z Dagestánu, kde dochází k mnoha samovznícením. (4)

„Mágové“ za pomoci svých schopností se snaží dobrat příčin a podrobností a jejich úspěchy či omyly se okamžitě konfrontují se skutečností.

Odkazy

(1) Projekt Černobílé – poltergeist Dagestán. Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=JcwG8nInEZI
(2) Черно-Белое. Документальный фильм 29.12.2014, Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=KUjugILRujE
(3) Desetidílný seriál je k dispozici v archivu KPUFO, o.s., máte-li o něj zájem, pište na sbp@kpufo.cz
(4) Podobné případy (tzv. „poltergeist“) se samovolným pohybem předmětů, vznícením věcí, a množstvím dalších jevů, se udály i v ČR. (např. Bohučovice 1985, Prace u Brna 1993, aj. Podrobnosti viz Archiv KPUFO nebo weby KPUFO http://www.kpufo.cz/adresy/pobocky.htm)

error: Kopírování zakázáno!