Kdo je Jaroslav Chvátal?

Humorná Necyklopedie o něm píše, že:

  • Jaroslav Chvátal, nar. 1967, je velký český badatel, vědec, filosof a myslitel, bojovník za skutečnou pravdu o zemi, Bohu, vesmíru a společnosti, esoterní duchovní vůdce, lektor a publicista. Je členem řady významných institucí, které se zasazují o poznání skutečné pravdy o světě kolem nás. Zkoumá hyperprostorové složky vědomí, rezonanci duchovních sil, odhaluje světové konspirační skupiny a působení mimozemských civilizací na Zeměkouli.
    Vyučuje ve vlastních kurzech a pořádá přednášky ku pozvednutí a osvícení zatemněných myslí lidí. Své poznatky publikuje na vlastním webu Matrix 2001 vysoké kvality, jak po stránce formální, tak po stránce obsahové (i objemové).
  • Objevy a výzkumy
    – Rozpracoval důsledky účinků galaktické energetické supervlny, která k nám přijde v roce 2012.
    – Odhalil záhady díla Leonarda da Vinciho.
    – Rozkrývá záhadu mise Apollo 20.
    – Odhalil, že příčinou tsunami v Indickém oceánu byla tajná australská zbraň.
    – Rozkryl tajemství historie Atlantidy.

Tolik Necyklopedie (1)

Faktem je, že prošel od zájmu o UFO v projektu Záře, na sféru různých pseudoduchovních praktik, a tak se s racionálním směrem ufologie a záhadologie brzy rozešel, a to ne zrovna v dobrém. Pro své bývalé kolegy náhle v roce 2001 neměl jediné dobré slovo.

Přesto zůstal v podstatě ve sféře poblázněné záhadománie na pokraji zájmu.

Pozornost na sebe strhli jiní, obchodně a svérázněji zaměření, jako J. M. Mašek se svým Osudem a posléze Věkem světla, nebo J. Marek se svým Suenéé Universe.

Módu předplacených článků však Chvátal převzal a brzy využil i na své první verzi webu Matrix 2001 a pokračuje v ní dodnes.

Chvátal však nikdy neoplýval obzvláštním charismem a jeho rétorické schopnosti mohly zaujmout tak akorát ty, kteří trpěli chronickou nespavostí. Nevytvořil se tedy kolem něho okruh bezvýhradných podporovatelů a patolízalů, a nepostoupil na piedestal neomylného gurua.

Obsah webu ani „studium“, které Chvátal nabízel a možná i provozoval, není třeba nijak široce rozvádět.

Byl to vždy přehršel konspiračních blábolů a všemožných, rádoby záhadologických nesmyslů, olepených odborně znějícími frázemi o kvantové teorii, převratných možnostech mozku, a žehráním na vědce, neschopných přijmout převratné poznatky z internetu.

Co způsobilo, že Chvátal nezískal větší popularitu?

Je to tím, že v obsahu svého učení se v podstatě nezabýval jednou ze dvou oblastí, které se týkají každého člověka, a o kterých jsou lidé přesvědčeni, že jsou povolanými experty.

Touto Chvátalovou opomenutou oblastí bylo zdraví. Chvátal neaspiroval na poradce v oblasti ani duševního, natož fyzického stavu. Tím se připravil o davy podporovatelů, zejména žen.

Je tady však druhá oblast, která tento nedostatek Chvátalovi vyrovnává. A tou je … politika. Právě po roce 2001 a známém incidentu 11.9.2001 dochází k pozoruhodné symbioze politiky a záhadologie, v podivný spletenec s konspirologií, a to je příležitost pro Chvátalův Matrix.

Všechno je jinak, než je nám předkládáno, svět řídí tajné společnosti, které ovládají všechno – změnily historii, kde utajili nejen existenci vyspělých civilizací, ale samozřejmě jejich styky s mimozemšťany, ale i manipulují vědou, jejíž výsledky utajují, aby je využívaly v supertajných operacích, o kterých se dozvíte právě jen od Chvátala.

A protože správný konspirátorek své poznatky získává především z videí, Chvátal tuto tendenci zachytil a upravil svůj web tak, že nabízí za úplatu především česky otitulkovaná videa amerických konspirátorů a blábolistů. Není třeba připomínat, že originály jsou jinak volně dostupné.

Nejinak je tomu i u zpoplatněných článků. Stačí několik minut a s pomocí pár klíčových slov najdete jakýkoliv článek v originále a samozřejmě volně přístupný. Třeskutě objevné poznatky by zde hledal jen zoufalý prosťáček. Nelze se tedy než podivovat těm, kteří jsou za takové články a videa ochotni platit.

Ovšem novou příležitost poskytuje Chvátalovi obskurní internetové radio – Svobodný vysílač. Obsah jeho vysílání je v podstatě totéž – nesmysly a politika, politika v nesmyslech, nesmysly v politice.

Není tedy divu, že zde Chvátal získal pravidelný pořad, který má za 2 roky již 130 pokračování – Absolutně neuvěřitelné.

Absolutně neuvěřitelné je zde ovšem jen to, že je někdo schopen poslouchat dvouhodinové monotónní žvatlání plné nesmyslů.

Ani zde není třeba dělat nějakou obsahovou analýzu. Chvátal se zde staví do pozice experta na všechno, ovšem správce kanálu moc dobře ví, proč k videu nepovolil komentáře.

Při letmém poslechu tohoto pořadu posluchač pochopí, z čeho vzniklo pojmenování „šarlatán“ – je to z italského slova „ciarlare“ = tlachat…

Chvátal tedy nedělá nic nového ani neobvyklého. Veze se na vlně obliby různých „alternativních“ médií, s jejich „alternativními“ názory, které jsou vždy v zásadě protikladné oficiálním, a už zažitým, informacím.

To mu umožňuje v podstatě dobře prodávat svůj dávno ohraný a vyčpělý obsah, a to i přes svou bídnou a nudnou formu…

Odkazy

(1) Jaroslav Chvátal. Necyklopedie. Internet:  http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Jaroslav_Chv%C3%A1tal

error: Kopírování zakázáno!