Oblouk u Černobylu

Možnost prohlížení zemského povrchu z výšky pomocí Google Earth přináší občas překvapivé objevy.

Při prohlížení bývalé jaderné elektrárny u Černobylu lze najít i dvě obrovské anténní struktury o výšce 150 m a délce až 500 m. Šíří se spekulace, že prý celá černobylská jaderná elektrárna pracovala jen pro tyto antény…

O co šlo?

Systém včasné výstrahy Duga (oblouk) obsahoval anténní systémy u Černobylu a ještě na dalších dvou dalších místech v SSSR. U Černobylu byly dvě antény – malá (17 MHz) a velká (3 MHz) a měly špičkový výkon 10 MW.

Jednoduchým porovnání parametrů Černobylské jaderné elektrárny zjistíme, že systém nespotřeboval ani třetinu jejího výkonu. Každý prvek systému Duga se skládal ze dvou částí, vzdálených asi 30 km. Ty, které stojí u JE jsou přijímací antény.

Další funkční prvky Duga-2 je u Komsomolsku a Duga-H u Nikolajeva. Duga-1 u jaderné elektrárny Černobyl fungovala a data do PVO dodávala, neměla pouze dokončené vojskové zkoušky. Je zajímavé, že do vybudování Dugy nemělo velení v SSSR spolehlivě ověřené informace o startu balistických raket z území Spojených států a jejich ponorek. V odborné literatuře se udává, že Sovětský svaz měl na rozhodnutí pro odvetný úder 3 minuty, a až díky zavedení systému Duga se čas rozhodnutí prodloužil na 27 minut.

Více: 

error: Kopírování zakázáno!