Spadlo UFO do sopky?

Na konci října 2012 na jednom kanálu mexické televize («Canal de las Estrellas», mediální společnosti «Televisa») byl ukázán záběr, jak údajně vletělo do kráteru sopky Popocatepetl obrovské „UFO“.

Zářící „válec“ zachytila webkamera «Televisa», instalovaná u sopky. „Objekt“, podle autorů zprávy, byl prý dlouhý asi kilometr, a široký asi 200 m (viz obrázek č. 1).
Novináři ukázala video Margaritě Rosado, astronomce z Národní autonomní univerzity v Mexiku, člence Mezinárodní astronomické unie, k identifikaci světelného objektu.
M. Rosado navrhla, že video zachytilo nějaký defekt.

„Objekt, pokud by „spadl“ do kráteru, nevyvolal žádné výbuchy nebo erupce kouře, které by se daly očekávat,“ řekla astronomka.

Obr. Margarita Rosado

26. října 2012 uživatel OaxacaRT umístil toto video na YouTube pod názvem «Objeto extrano entra al Popocatepetl desde el espacio, Octubre 2012».

Ve velmi krátké době film shlédly stovky tisíc lidí. Online média, jako vždycky, vycítily sou příležitost pro šíření zjevné pitomosti.

Webové stránky, blogy a různá fóra zaplevelily internet titulky jako „UFO vletělo do jícnu aktivní sopky v Mexiku,“ „UFO se ponořilo do sopky“, „Podivný objekt padá přesně do jícnu sopky Popocatepetl,“ „Vědci nejsou schopni určit, jaký objekt vletěl do kráteru sopky Popocatepetl.“

30. října 2012 internetové stránky Národního centra pro prevenci katastrof Mexika (CENAPRED) zveřejnily svůj informační bulletin.

Ten přinesl i vysvětlení tohoto úkazu.

25. října 2012, ve 20:44 hod. webkameru CENAPRED, která se nachází u stanice «Altzomoni station» pro kontinuální vizuální sledování stavu sopky Popocatepetl, zaznamenala světelný objekt pohybující se vysokou rychlostí do kráteru sopky. Doba trvání byla 3 sekund.

Webkamera CENAPRED se nachází 11 km od kráteru sopky Popocatepetl.

Několik metrů od fotoaparátu CENAPRED je umístěna webová kamera mediální společnosti «Televisa», která záznam uvedla ve vysílání zpravodajství «Noticiero con Joaquin Lopez Doriga» večer dne 25. října 2012.

Je třeba poznamenat, že rozdíly ve tvaru, délce stínů a jasu mezi snímky pořízenými kamerou CENAPRED a kamerou «Televisa» souvisí s jejich technickými aspekty, rozlišením, atd.

Kromě toho, rozlišení webkamery CENAPRED je mnohem lepší, a u kamery „Televisa“ je lepší fotosenzitivita.

Obr. Obraz snímaný kamerou CENAPRED 25.října 20:44:45 b) obraz snímaný kamerou «Televisa» ve stejný den

Během „pádu“ světelného objektu ani jeden z přístrojů nezaregistroval žádné seismické signály. Seismické záznamy nevykázaly žádné změny, které by mohly být spojeny s potenciálním dopadem objektu na vnitřní stranu kráteru nebo jeho okolí.

25. října 2012 seismický monitorovací systém zaznamenal 45 hodnot (emise páry, plynu a malé množství popela) vše mírné intenzity, v normálních mezích.

Rozdíly technických parametrů těchto dvou kamer jsou důležité.

Širokoúhlá webkamera CENAPRED umožňuje divákovi vidět svítící objekt a i zvýšení jeho jasu, zatímco snímky z kamery «Televisa» objekt zobrazují v okamžiku, kdy dosáhl svůj maximální jas.

Je třeba také poznamenat, že oba typy kamer jsou kamery pro noční vidění.

To znamená, že jsou zvláště citlivé na nízké hladiny osvětlení, pixely se snadno nasytí jasným světlem, přehání velikost a zachování „osvětlení“ na delší dobu, což vysvětluje obdélníkový tvar „objektu“, získaný v době maximálního vyzařování.

Důkladná prohlídka snímků ukazuje, že objekt nepadá dovnitř kráteru. Spíše letěl daleko za hranicemi kráteru.

Objevení objektu je v horní části atmosféry, dráha letu a zvýšení jasu naznačuje, že šlo o obzvláště jasný meteor (bolid).

V tomto ročním období jsou dva aktivní meteorické deště.

První – Orionidy – trvá od 2.října do 7. listopadu, dosahuje svého vrcholu (25 meteorů za hodinu) v noci 20. října.

Druhý – Tauridy – trvá od 1. října do 25. listopadu dosáhuje svého maxima (5 za hodinu) 5. listopadu.

Tauridy sestávají z velkých fragmentů než Orionidy a letí pomalu, často představují ohnivé koule, to znamená, že jde o velmi jasné meteory (mohou být vyšší než jas Venuše), a letí po dobu několika sekund.

Kromě toho, trajektorie objektu, viditelné v záznamech kamer «Altzomoni Station» se shodují s trajektorii Tauridů.

Obr. Sekvence snímků pořízených s fotoaparátem CENAPRED každých 0,25 sekundy.

Průměr kráteru je 800 m, světelná dráha bolidu nepřevyšuje délku 200 m. Jeho dráha, lehce nakloněná odleva napravo, při projekci nahoru pochází právě ze souhvězdí Býka.

Závěry

1. Podle analýz, provedených odborníky, událost nemá nic společného s vulkánem Popocatepetl. Vizuálně světlý jev, jakoby směřující do kráteru, ve skutečnosti existuje daleko za jeho hranicemi. Toto tvrzení podporuje i skutečnost, že žádná z ostatních čtyř kamer pro vizuální sledování sopky, snímající ji pod jinými úhly nezachytily dotyčný objekt.

2. Světelný objekt v atmosféře, zachycený webkamerami CENAPRED a «Televisa» může být spojen s astronomickou událostí, pádem bolidu z meteorického roje Tauridy, vzhledem k jeho vlastnostem a dráhou letu. To znamená, že meteor vstoupil do zemské atmosféry, a zanechal světelnou stopu.

3. Nelze vyloučit ani verzi pádu fragmentu umělé družice.

4. Výše uvedená hypotéza by měla být podrobena vyčerpávajícímu testování a analýze odborníků v oblasti astronomie a kosmických věd.

error: Kopírování zakázáno!