Galaktické zarovnání?

Hlavním hitem posledních dnů je tzv. „galaktické zarovnání“, které by mělo nastat v den zimního slunovratu v roce 2012, 21. prosince.

To se snaží vysvětlit, samozřejmě za pomocí naprosto nesmyslných a nekvalifikovaných blábolů, různí internetoví guruové (1) (2) (3) a usilují seč mohou, aby tento jev nějak dali do souvislosti s mayským kalendářem, koncem světa, převibrováním DNA a vůbec s dalšími nesmysly. Naposled to byl podvod s několika dny temnoty… (4)

Z astronomického hlediska to, co se má dít v prosinci 2012, není nic zvláštního ani neobvyklého.

Chcete-li pochopit, co to je asi, tak si budete muset představit rovinu drah planet Sluneční soustavy – ekliptiku. Ta je směrem k rovníku Země nakloněná v úhlu 23,5 stupně. A dále: rovina naší Galaxie je nakloněná o 60 stupňů k rovině ekliptiky.

Ono Velké galaktické zarovnání roku 2012 ilustruje obrázek.

Ukazuje Slunce v době prosincového slunovratu dne 21. prosince 2012 v 11:11:11 UT. Ekliptika je vodorovná linie, na které se pohybuje Slunce zprava doleva. Nakloněná čára ukazuje rovinu Galaxie. Tam je to údajné „vyrovnání“. Pozorovat to samozřejmě není možné, protože Slunce a Mléčnou dráhu nelze sledovat najednou.

„Ale počkejte,“ řeknete, „to přece není opravdu vyrovnané.“ Máte pravdu. Ke skutečnému „zarovnání,“ došlo už v roce 1998, kdy Slunce protínalo rovinu ekliptiky přímo ve svém středu. Protože Slunce má zdánlivý průměr půl stupně, jak je vidět ze Země, „zarovnání“, začalo v roce 1980, a bude pokračovat až do roku 2016.

Takže k onomu „Velkému zarovnání“ došlo ve skutečnosti už v roce 1998.

Pokud jde o „sladění“ Slunce s centrem Galaxie, tak to se nikdy nestane. Galaktické centrum neleží na ekliptice, takže Slunce na něj nikdy nedosáhne, i když každý zimní slunovrat Slunce projde jen asi šest a půl stupně od něj.

Takže co zbývá?

Šíření nesmyslů s blížícím se magickým datem dosahuje vrcholu…

Odkazy

(1) Galaktické zarovnání 21.12.2012 je třeba chápat takto. Jde o zarovnání při zimním slunovratu (mezi střelcem a kozorohem) na přibližnou pozici galaktického centra (jak ukazuje obrázek mezi souhvězdími štíra a střelce). In natura zakrývá výhled na střed galaxie temný oblak prachu, jež vypadá jako hadí-dračí-krokodýlí tlama. Předci to viděli jako tlamu příšery, jež hltá Slunce či cestu do pekla (Podsvětí podle Xibalbe Be), ale také jako dělohu a porodní cesty znovuobrozeného Slunce. To je pozicí alfa-omega, podobně jako zimní slunovrat pro Slunce, neboť Slunce umírá také při zimním slunovratu v pradávných tradicích na 3 dny a pak s novým rokem se znovu rodí. http://www.osud.cz/jsem-alfou-i-omegou-galakticke-zarovnani-2012
(2) Naše sluneční soustava je součástí obrovské kumulace hvězd a planet, která má tvar disku a říká se jí Mléčná dráha. My se nacházíme někde na okraji disku, lépe řečeno na vršku úzkého disku. Avšak velice brzy se přestěhujeme do spodní části disku. Tato změna, shora dolů, začíná 21.prosince 2012. Ano, přesně tak. V tentýž den, kdy se naše Slunce ocitne na svém solárním maximu, se stane něco, co se ještě nikdy předtím nestalo – ekliptika naší sluneční soustavy se protne s Galaktickou rovinou, nazvanou „Galaktický Rovník“ Mléčné dráhy! http://www.matrix-2001.cz/clanek-detail/2107-detail-clanku/
(3) http://orgo-net.blogspot.cz/2012/11/galakticke-zarovnani-planet-21-23-12.html
(4) http://www.hoax.cz/hoax/pripravy-na-konec-roku-2012/

error: Kopírování zakázáno!